Barion Pixel

A selyemről

Hogyan mossuk a hernyóselymet?

Minden alkotásomat prémium minőségű hófehér Ponge 9-10-es hernyóselyemre festem, amely sima felületű, gyengéd fényű, csodálatosan szép, könnyen kezelhető, kiválóan festhető, formatartó  anyag. 

KÉZZEL

A hernyóselyem sálat, kendőt csak kézzel lehet kimosni, finoman nyomkodva.

MOSÓSZER

Langyos vízben, gyapjú mosószerrel (Perwoll Wool & Delicates).

NE CSAVARD!

Az öblítések között ne csavard az anyagot, csak óvatosan nyomkodd ki a vizet.

ÖBLÍTŐSZER

Az öblítő vízhez adj egy kanálnyi ecetet, melytől még fényesebb, ragyogóbb lesz a selyem.

SZÁRÍTÁS

Vasalás előtt tiszta törölközőbe tekerd a selymet és óvatosan nyomkodva itasd fel a vizet.

VASALÁS

Vasalás 150 °C fokon (pamut hőfok) nedves állapotban. Így kezelve a selyem szálai nem csúsznak szét, színe nem kopik, újszerű marad. Az aranykontúrozással készült selymet mindig a hátoldalán vasald.

Prémium minőségű alapanyagokra dolgozom, az elkészült munkákat speciális gőzölési eljáráson keresztül fixálom, amelynek során a selyem elnyeri véglegesen ragyogó színét, fényét, puhaságát.

Hasznos tudnivalók a selyemről

A hernyóselyem a szövetek királynője. Természetes anyag, bőrbarát,  puha, lágy tapintású, nedvszívó, magas fényben csillogó vagy matt szövet, amely kiválóan festhető, kézzel mosható, formatartó anyag. Ezen tulajdonságai miatt különleges eleganciát, kifinomultságot sugárzó kiegészítők készülhetnek belőle. Felemelő élmény tapasztalni érintését, lágy simogatását. Egy kézzel festett, professzionális eljárással fixált,  prémium minőségű hernyóselyem valódi érték, nagyszerű ajándékozási lehetőség.

Sok pozitív tulajdonsága mellett azonban sajnálatos tény, hogy  magas ára miatt még manapság is luxusnak tekintjük a használatát,  pedig a lehető legkellemesebb viselet és megfelelően kezelve ruhatárunk örök életű, ékes darabja marad. Jótékony hatását az egészségünk megőrzésében is tapasztalhatjuk.

A hernyóselymeknek különböző fajtái ismertek, amelyek többféle vastagságban kaphatóak.  A gyártó mindig feltünteti a selyem fajtáját és a vastagságának számát. Ez utóbbi azt jelöli, hogy  1 m² hernyóselyem hány gramm  selyemszálat foglal magában. Minél magasabb ez a szám, annál jobb minőségű a hernyóselyem.

A hernyóselyem fajtái, rövid jellemzői:

Pongé (puha, lágy tapintású, fényesen csillogó), Crépe de Chine (felülete kissé bársonyos), Crépe Georgette (matt fényű, áttetsző), Crépe Satin (szín oldala csillogó, fonák oldala matt), Chiffon/mousseline (ritka szövésű, matt fényű), Twill (felülete diagonál csíkos, magas fényű, csillogó) , Bourette (a leeső, hulladék szálakat használják fel), Doupion (erős tartás, magas fény, rusztikus), Santung (sűrű szövésű, merev struktúrájú), Jacquard (anyagában mintás, a matt és a csillogó felületek változása miatt magában is nagyon elegáns).

Egyedi, kézzel festett alkotásaimat prémium minőségű hófehér Ponge fajtájú,  9-10-es  vastagságú selyemre festem, amely   azt jelenti, hogy 1 m² hernyóselyem 44 g selyemszálat foglal magában.  

Fontos megjegyezni azt is, hogy nem minden csillogó, sikamlós, vékony anyag selyem. Meg kell tudnunk különböztetni a hernyóselymet a műselyemtől, hiszen csak látszatra hasonlítanak. A természetes selyem ugyanolyan összetételű, mint a hajszálunk. Amikor egy selyemszálat elégetünk, égett szaru szaga van és hamu keletkezik az égés során. A hernyóselyem összenyomásakor olyan roppanást hallunk, mintha a frissen hulló hóra lépnénk. A hernyóselyem drága, a műselyem olcsó. A hernyóselyem kézzel festhető, a műselyem (PES) csak gyárilag festhető vagy nyomtatható. A műselyem (PES) égés közben zsugorodik, olvad és égés után belőle kemény golyócska keletkezik. A műselymet nem lehet forró vasalóval vasalni, mint a hernyóselymet, mert ráolvad a vasaló talpára.  A műselyem tulajdonságai teljesen ellentétesek a hernyóselyem fentebb említett tulajdonságaival.

Minden 25,000 Ft feletti rendelés esetén AJÁNDÉK DÍSZDOBOZ az akció idejéig!